ИТ секторът на Русия пострада много от войната срещу Украйна. Санкциите доведоха до затварянето на много офиси, а обявената мобилизация - до ново изтичане на ИТ специалисти от страната. Москва обаче рискува да влоши кризата в дигиталния си сектор.

Страната може да загуби още ценни кадри през новата година поради планирано законодателство за дистанционна работа. Властите се опитват да привлекат обратно някои от десетките хиляди ИТ специалисти, които напуснаха Русия.

Кремъл изчислява, че 100 000 ИТ специалисти в момента работят за руски компании, но се намират извън страната. По-лошата новина за Москва е факта, че мнозинството от тях се намират в страни от НАТО.

Очаква се нов закон да забрани дистанционната работа за някои професии. Според службите за сигурност той ще има добър ефект за страната. От Министерството на цифровите технологии на Русия обаче са скептични.

Забраната за дистанционна работа ще доведе до нов отлив на талантливи ИТ работници. Това ще направи руските ИТ фирми по-малко ефективни и следователно по-малко конкурентоспособни.

"Такъв безалтернативен избор е малко като преговори с терористи: "Върнете се или ще направим работата ви невъзможна", споделя ИТ специалистка пред "Ройтерс". По думите й тя не би се върнала в Русия.

Отливът на ИТ специалисти намалява постъпленията в хазната на Русия от данъци. Ако законът влезе в сила, то загубите биха били още по-големи.