Границата на САЩ с Мексико е дълга 3141 километра, като в голямата си част теренът е пустинен и труднопроходим. Огромната и труднопроходима територия се използва от каналджии, прекарващи нелегално мигранти или наркотици в Щатите. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви нова стратегия за борба с трафикантите - масовото използване на патрулиращи четирикраки роботи.

"Южната граница може да бъде негостоприемно място за хора и животни. Точно затова една машина може да се отличи там", споделя мениджъра на програмата за робо-патрули, Бренда Лонг.

Партньор на министерството в проекта е филаделфийската компания Ghost Robotics, която вече е създавала военни и дори въоръжени роботи.

Роботите, които ще се пратят по границата с Мексико ще могат да се движат автономно или да се управляват дистанционно от оператор.

Първоначалните прототипи няма да имат оръжия, а само оборудване за нощно виждане. Патрулирането им ще е по-скоро с цел разузнаване.

Макар подробности в плана да не са обявени, някой предполагат, че из пустинята може да възникнат малки и автономни базови станции, в които роботите да се прибират, когато батериите им свършат.