Ракета "Вега" стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана и изведе в орбита мароканския спътник "Мохамед VI - Б", кръстен на краля на Мароко, съобщиха световните агенции.

"Вега" се състои от 3 степени, всяка от които е снабдена с твърдогоривен двигател. В бъдеще "Вега" ще служи като ракетен ускорител на "Ариана 6", а сега тя може да извежда до 2500-килограмови изкуствени спътници за научни и наблюдателни мисии в полярна и ниска околоземна орбита. Италия е главния участник в програмата с 65% дял, а останалите участници са Франция с 12,43%, Белгия с 5,63%, Испания с 5%, Холандия с 3,5%, Швейцария с 1,4% и Швеция с 0,8%.

Вижте как изглежда ракетата "Вега" >> >> >>

След изстрелването космическият апарат ще се присъедини към своя предшественик от същата серия, "Мохамед VI-А", който беше пуснат през месец ноември 2017 година. Стартът беше предаван пряко в сайта на компанията "Арианаспейс", която осъществява изстрелванията във Френска Гвиана.

Новият спътник има за цел наблюдение на Земята. Той бе разработен от "Thales Alenia Space" и "Еърбъс" в рамките на космическата програма на Мароко по заръка на мароканския монарх. Масата на апарата е 1,1 тона, а пълната маса на полезния товар, изведен от ракетата, е 1,8 тона. Спътникът ще бъде разположен на хелиосинхронна орбита.

Сателитът е предназначен за картографиране и наблюдение на дейностите на повърхността на Земята. Неговите данни ще се използват в Мароко за реализирането на програми за развитието на регионите, за наблюдение на селското стопанство, за предотвратяването на стихийни бедствия и за координиране на дейностите в случай на такива бедствия.

Спътникът ще изпълнява и задачи в рамките на защитата на околната среда, в борбата срещу настъплението на пустинята, за контрола на границите и на бреговете на страната. Съвместното използване на двата спътник в тандем ще позволи по-оперативно да се използват данните от изследваните зони.

Това е второто изстрелване на ракета "Вега" за тази година и 13-ото поред след влизането й в експлоатация.