Свързаната с Microsoft OpenAI и Google водят в надпреварата за създаването на мощен изкуствен интелект. Технологичният гигант Meta изглежда по-решен от всякога да скъси дистанцията и да оглави състезанието в бъдеще.

Компанията на Марк Зукърбърг тайно разработва мощен нов AI модел, предназначен да се конкурира с GPT-4 на OpenAI, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Секретният проект е в основата си голям езиков модел. Целта е създаването на чатбот, който е трудно различим от реален човек. Струва си да се отбележи, че това не е първото нахлуване на Meta в територията на LLM; LLAMA-2, силно рекламираният езиков модел на компанията, беше пуснат само преди няколко месеца.

Но според източниците на "Уолстрийт Джърнъл", Meta се надява, че нейният нов AI ще бъде "няколко пъти по-мощен" от LLAMA-2. Причината за това е, че LLAMA-2 не бе достоен конкурент на GPT-4 на OpenAI.

За да осъществи начинанието си Meta е придобила значително количество чипове Nvidia H100.

Зукърбърг настоява да направи новия AI на фирмата с отворен код - решение, което според съобщенията е обезпокоило адвокатите на Meta.

Според плановете първите резултати на проекта ще станат видни в началото на 2024 година. Междувременно Meta не е единствената компания, която инвестира значителни суми, за да навакса в AI-състезанието.

Apple инвестира "милиони долари на ден", за да обучи своя генеративен AI.