Популярността на операционните системи Windows се превърна в активен инструмент на световната политика. Страните, които искат да се изолират от информационната инфраструктура, насърчавана от САЩ, се опитват да се отърват от софтуерните платформи на Microsoft. Компанията отбелязва, че получава не повече от 1,5 % от приходите си в Китай, но смята, че е необходимо да задържи пазара си в страната.

Според South China Morning Post, президентът на Microsoft Брад Смит е обяснил по време на речта си пред Конгреса на САЩ миналата седмица, че за корпорацията е важно да остане в Китай, за да защити информацията и търговските тайни на американските компании, които правят бизнес там. Освен това той добави, че за Microsoft винаги е важно да разбира какво "се случва в останалата част на света".

Персоналът на Microsoft в Китай е намален, така че не може да се говори за активното развитие на местния бизнес на тази корпорация. Американските законодатели са си поставили за цел да се уверят, че дейността на Microsoft в Китай не накърнява интересите на националната сигурност на САЩ. Смит трябваше да декларира, че приписваните му от китайски официални лица думи за "готовността на Microsoft да участва активно в цифровата трансформация на китайската икономика" всъщност не му принадлежат. Както обясни президентът на корпорацията, той е имал предвид, че някои области от дейността на Microsoft в Китай са важни и приемливи за корпорацията, но горната формулировка не му принадлежи.

От месец май на китайските служители на Microsoft се предлага програма за преместване, в която могат да участват от 700 до 800 специалисти, които са съгласни да се преместят да работят в САЩ, Австралия или Ирландия. В Испания Microsoft ще изгради нови центрове за данни на стойност 7,2 млрд. щ. долара, подчертавайки лоялността си към развитието на бизнеса на Запад.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО