Microsoft е готова да направи някои от своите услуги и техническата им поддръжка безплатни за руските правителствени агенции и подчинените им институции, съобщи Комерсант.

Безвъзмездното използване на софтуера и услугите може да продължи шест месеца, а за образователните организации и по-дълго. Този ход на корпорацията от Редмънд цели да улесни борбата срещу пандемията от коронавирус.

Предложенията на американския софтуерен гигант са изпратени до Министерството на съобщенията, а журналисти на Комерсант са получили достъп до документите.

Сред предлаганите продукти са облачни услуги за отдалечена работа и споделяне, услуги за киберсигурност, прогнозен анализ на ситуацията с разпространението на коронавируса (тук се говори за решения от партньори на Microsoft), интелигентни роботи и решения за медицински институции, предава technews.bg.

Microsoft активно си сътрудничи с правителства, обществени организации и компании по целия свят, включително Русия, и предприема практически мерки, за да помогне на властите да се справят с последиците от неблагоприятната ситуация, породена от корованируса, отбелязва Комерсант.

Не е ясно дали при доставяне на услугите ще се използват центрове за данни в Русия. Според информация в уебсайта на компанията, руските потребители на Microsoft се обслужват в центрове за данни, разположени в Европа и САЩ.