Акихиро Гото от университета в Киото използва мишки, за да демонстрира нова невронно-оптична система за манипулиране на спомените. Техниката възпрепятства прехвърлянето на информация от краткосрочната към дългосрочна памет.

Към този момент определени лекарства може да влияят на спомените. Те обаче не са особено прецизни и имат странични ефекти.

"В Мъже в черно агентите изтриват спомените със светкавица. Ние направихме нещо подобно", казва Акихиро Гото с усмивка. Неговият екип използва светлина, за да деактивира протеините, необходими за процеса по прехвърляне на спомени от краткосрочната към дългосрочната памет.

Хаяши използва мозъчен имплант, който осветява определена зона на мозъка на мишка, за да инхибира кофилин, протеин, необходим за функционирането на синапса.

Първоначално мозъците се инжектират с аденовирус или AAV.

Той се използва за доставяне на ген, който след това експресира слят протеин, направен от кофилин и флуоресцентна SuperNova. Когато са изложени на светлина, тези протеини отделят реактивен кислород, който деактивира близките съединения като кофилин.

Това на практика прекъсва процеса по прехвърляне на спомените към дълготрайната памет.

Хипуталамусът се облъчва два пъти със светлина - веднага след като мишката научи задача и след това отново по време на сън след учене. Резултатът е изтриване на спомена за придобитото знание.

Гото вярва, че тази нова технология предоставя метод за изолиране на образуването на памет както временно, така и пространствено в мозъка на клетъчно ниво.

"Очакваме, че нашият метод ще доведе до редица лечения за психични разстройства", споделя Гото.