Глобалният недостиг на чипове, който спъва производството на всякакви видове електроника и интелигентни електроуреди, та дори и автомобили, ще продължи до първата половина на 2023 г. Това прогнозира главният изпълнителен директор на STMicroelectronics, предава technews.bg.

"Нещата ще се подобрят постепенно през 2022 г., но ще се върнем към нормалната ситуация... не по-рано от първата половина на 2023 г.", каза в интервю за Ройтерс Жан-Марк Чери.

Под "нормална ситуация" Чери има предвид обичайните нива на производство на чипове и средно закъснение от около три месеца за попълване на липсващите компоненти.

Недостигът на чипове, който започна с бума в търсенето на дигитални устройства в началото на пандемията, стимулира цените, каза Чери, ръководител на френско-италианския производител на чипове от 2018 г.

Средната цена на чиповете на STMicro се е увеличила с 5% през 2021 г. спрямо периода преди година. Групата очаква по-нататъшно увеличение на цените през втората половина на 2021 г., както и през 2022 г.

"Не е като в миналото, когато всички чакаха Microsoft да пусне нова операционна система, която да стимулира търсенето на много повече компютри", каза Чери. "Това, което имаме сега, е глобална промяна... с огромни поръчки за компоненти".

Базираната в Женева група ще може да посрещне само 70% от общото търсене на клиентите си тази година, заяви Чери. Този дял ще се увеличи до 85-90% през следващата година, тъй като компанията инвестира в нови мощности.