Екстракт, който се съдържа в семките на гроздето удължава живота на възрастни мишки, сочат данни от съвместно проучване на китайски и американски учени, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес".

По време на изследвания с цел изучаване на процесите на стареене и възможностите за забавянето им, специалистите тестват 46 вида растителни екстракта. И така попадат на процианидин C1(PCC1), който се съдържа в гроздовите семки.

Първоначалните анализи показват, че веществото намалява броя на стареещите клетки в простата при хората. Заинтригувани от резултата, изследователите правят и допълнителни тестове. Те показват, че ниски дози от PCC1 пречат на стареещите клетки да допринасят за възпаления, а по-високи дози направо ги убиват, без да увреждат други клетки.

Учените инжектират 171 мишки с веществото, като за 91 от тях се смята, че са в напреднала възраст. Оказва се, че екстрактът е увеличил общата продължителност на живота на гризачите с 9%.

Изследователите също така инжектират PCC1 и на по-млади мишки за период от четири месеца. Данните сочат, че се е подобрило физическото им състояние. Екстрактът е поставен и на гризачи, които имат ракови тумори. Оказва се, че PCC1 помага за намаляване на големината на образуванията, когато се прилага заедно с химиотерапия. Екипът от учени установява също, че екстрактът в гроздовите семки има същото въздействие върху човешки туморни клетки, имплантирани в мишки.

Специалистите отбелязват, че при тестовете не са установили увреждане на нормалните клетки, което предполага, че PCC1 може да бъде обещаващо терапевтично лечение за множество болести и оказва благоприятно въздействие върху стареенето.

Изследователите са на мнение, че са необходими допълнителни проучвания за ефективността на РСС1 и за да се гарантира, че няма да доведе до негативни странични ефекти.

Данните от проучването са описани в публикация в специализираното издание "Нейчър метаболизъм".