Новият прототип на най-мощната ракета в историята вече е готов. SpaceX показа  ускорителя Super Heavy на стартовата площадка на SpaceX. Преди това там дебютира и втората степен - Starship.

Вижте как изглеждат новият прототип на най-мощната ракета в света >> >> >>

Една от снимките показва как гигантската първа степен се поставя върху орбиталната стойка за изстрелване. На кадрите се виждат и 33 броя двигатели Raptor, които задвижват Super Heavy.

Starship е следващото поколение транспортна система на SpaceX, която компанията разработва, за да превозва товари и хора до Луната, Марс и дори до далечните краища на Слънчевата система.

Ракетата трябваше да осъществи първия си орбитален полет на 20 април, но тестът завърши с експлозия.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Докато първата степен има цели 33 ракетни двигателя, втората разполага с 6.

Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Илон Мъск ще се опита да проведе втория орбитален тест на Starship преди края на тази година. Втората степен вече проведе успешно статичните си изпитания.