NVIDIA официално се отказа от плановете си за закупуване на производителя на чипове ARM, който е собственост на японската SoftBank Group. Сделката беше обявена преди година и половина с финансови параметри, които днес биха били на стойност над 60 млрд. долара.

Заради недоволство сред някои технологични компании и регулаторни органи обаче финализирането на покупката бе дълго отлагано. Бавната процедура се оказа и основна предпоставка за провалянето на сделката.

"Въпреки че няма да бъдем една компания, ние ще си партнираме тясно с ARM и ще продължим да ги подкрепяме. Очакваме ARM да бъде най-важната процесорна архитектура през следващото десетилетие", посочва главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсен Хуанг.

Планираното придобиване, което имаше потенциала да промени изцяло индустрията с чипове, привлече интереса на регулаторните органи от цял свят. Последното предизвикателство бе отправено от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), която в началото на декември подаде иск за блокирането му.