Корпорация Nvidia, която е сред водещите производители на чипове в САЩ, представи отчет за своите резултати през второто тримесечие на финансовата година, приключило на 30 юли, които надхвърлят значително прогнозите на анализаторите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Технологичният гигант обяви, че ще предприеме обратно изкупуване на свои акции на стойност 25 милиарда долара, което изстреля нагоре цената им. Те поскъпнаха с 9,6 на сто до най-високото си историческо ниво при търговията на извънборсовите часове.

Коригираните приходи на Nvidia през второто тримесечие на финансовата година достигат 13,51 милиарда долара при очаквания на анализаторите за 11,22 милиарда долара.

Корпорацията прогнозира, че те ще достигнат около 16 милиарда долара през третото тримесечие.

Приходите от бизнеса на компанията с центрове за данни се увеличават със 141 на сто до 10,32 млрд. долара, което е с 2,6 млрд. долара над прогнозите, според данни на консултантската компания "Рефинитив" (Refinitiv).

Nvidia постига тези финансови резултати на фона на повишаващото се търсене на чипове с по-голяма изчислителна мощ, които се използват при технологиите за генеративен изкуствен интелект (ИИ).

Стойността на акциите на технологичния гигант се утрои през тази година и той стана първият производител на чипове, чиято пазарна капитализация достигна 1 трилион долара, припомня Ройтерс.