Новият руски самолетоносач с водоизместимост 70-80 000 т, може да струва на отбранителния бюджет на Русия 500 млрд. рубли (5,5 млрд. евро). Въпреки това корабът ще бъде по-евтин от самолетоносачите на САЩ с водоизместимост от 110 000 тона. Това заяви пред РИА "Новости" член на колегиума на Военнопромишлената комисия на Русия Владимир Поспелов, предава Russia Beyond.

Разходите по създаването на руския самолетоносач обаче може да варират в процеса на строителство, тъй като с реализацията на толкова мащабни проекти съществува вероятност от оскъпяване.

Вижте как ще изглежда новият руски самолетоносач >> >> >>

"Можем да сбъркаме с 10-20%, но не повече. Иначе влизаме в дългосрочно строителство за много години", смята Владимир Поспелов, цитиран от "Российская газета".

Освен това, по негово мнение, руският флот ще се нуждае не от един, а от три самолетоносача и от нов палубен изтребител-бомбардировач.

Трябва да се отбележи, че руските конструкторски бюра са разработили няколко проекта за самолетоносачи.

Проект "Шторм" на Криловския държавен научноизследователски център включва кораб с дължина над 300 м и височина 65 м. Водоизместимост - 80 000 тона. Четири ядрени реактора с мощност от 305 мегавата всеки ще трябва да ускорят кораба до 28 възела. Самолетоносачът ще носи около 70 самолета и вертолета. Освен това в арсенала му влизат противокорабни ракети "Циркон" и "Калибър".

Проектът за самолетоносача "Варан", разработен от Невското проектно-конструкторско бюро, включва изграждането на кораб с водоизместимост 45 000 тона. Благодарение на ефективното използване на палубното пространство, корабът ще може да побере 50 самолета, 20 дрона и 6 вертолета. Приблизителните размери на самолетоносача са 250 на 65 м, а скоростта му е 26 възела.