Излагането на човека на светлина през нощта може да има отрицателни последици за здравето. В изследване на проблема, японски учени установиха кой тип осветление е по-малко вреден за хората, предава technews.bg.

Изследователите от университета Цукуба са сравнили ефектите на светодиодните (LED) източници и органичните светодиоди (OLED) върху режима на спане на човека. Известно е, че LED източниците излъчват много синя светлина, което е вредно за здравето. При OLED осветлението това не е така.

По-конкретно учените са изследвали как източниците на светлина влияят на енергийния метаболизъм в тялото, съобщи Eurekalert. За целта те ангажирали десетима мъже доброволци и ги изложили на различни светлини в продължение на четири часа преди лягане.

След това учените измерили енергийните им разходи, телесната температура, окисляването на мазнините и нивата на 6-сулфатоксимелатонин. Установено е, че разходът на енергия и телесната температура по време на сън са значително по-малки след излагане на OLED осветление.

Освен това окисляването на мазнините по време на сън било по-ниско след излагане на LED осветление. Анализирайки резултатите, учените стигат до извода, че някои видове осветление могат дори да повлияят на наддаването на тегло.

Несъмнено, излагането на специфични видове светлина преди сън може да има различни ефекти върху енергийния метаболизъм по време на сън, заключават учените.

ОLED източниците излъчват полихроматична бяла светлина, която съдържа по-малко синя светлина от LED светодиодите. В резултат OLED има по-малко негативни последици за здравето на хората. Така OLED може да се окаже привлекателна алтернатива на LED осветлението, особено през нощта.