Много хора се изненадаха от новината, че популярният антивирусен пакет Norton 360 идва програма, която позволява на клиентите да правят пари за копаене на виртуална валута, но процент от "изкопаното" отива за Norton. Още една антивирусна интегрира подобна идея в себе си.

Антивирусната програма Avira - която е изградила база от 500 милиона потребители по целия свят и е с безпатна базова услуга - наскоро беше закупена от същата компания, която притежава Norton 360.

Само няколко дни след "крипто новината" за Norton, Avira се сдоби с услуга, наречена Avira Crypto.

Подобно на Norton 360, Avira идва с вече инсталиран криптомайнер, който е изключен по подразбиране.

"Avira Crypto ви позволява да използвате времето на престой на вашия компютър, за да копаете криптовалутата Ethereum (ETH). Тъй като "копаенето" изисква високо ниво на процесорна мощност, той не е подходящ за потребители със среден клас компютри. Дори със съвместим хардуер, самостоятелното копаене на криптовалути може да бъде по-малко ползотворно. Най-добрият ви вариант е да се присъедините към пул за копаене, който споделя тяхната компютърна мощност, за да подобри шанса си за копаене на криптовалута. След това наградите се разпределят равномерно между всички членове в пула", пишат от Avira.

Не е ясно каква ще бъде комисионната на Avira. При Norton 360 компанията взима 15% от генерираната криптовалута.

Любопитно, но някои програми отбелязаха още през септември 2021 година инсталатора на Avira, като "съдържащ крипто миньор".