Един от проблемите с някои съществуващи роботи за доставка се крие във факта, че по същество те са просто "умни" заключващи се карго кутии с два комплекта задвижвани колела на дъното. Дори най-ниския бордюр и неравност на пътя могат да се превърнат в непреодолимо препятствие.

Японската компания за роботика Piezo Sonic е създала роботът Mighty, който стъпва на технологии, разработвани за лунен роувър.

Роботът за доставки отново прилича, на умна кутия, но далеч не е такава. Неговите колела се задвижват независимо, всяко от тях може да завива, а всяко колело е монтирано на собствен шарнирен крак. Така роботът може да преминава през препятствия.

Mighty се движи в градовете с помощта на GPS и използва камери и лазерен радар LiDAR, чрез който избягва пешеходци и други опасности.

Според Piezo Sonic, той може да превозва около 20 кг товар, да прекрачва препятствия с височина до 15 см, да изкачва 15-градусови склонове и да достига максимална скорост от 10 км/ч.

Роботът тежи 25 кг и може да работи около четири часа при зареждане на батерията.

Наред с използването му при извършване на доставки, други възможни приложения включват охранително патрулиране на съоръжения и вземане на проби.