Роботите скоро биха могли да почувстват болка благодарение на разработването на нова електронна кожа, която може да имитира неприятни усещания.

Учените зад изобретението казват, че механична ръка, снабдена с интелигентна кожа, е показала забележителна способност да се научи да реагира на външни стимули, като например удар в дланта.

Апаратът използва нов тип система за обработка, базирана на "синаптични транзистори, които имитират невронните пътища в мозъка", за да усеща болка.

Експертите работят от десетилетия, за да изградят изкуствена кожа с чувствителност на докосване. Тези сензори обикновено произвеждат голям обем данни, които могат да отнемат време, за да бъдат правилно обработени от компютър и да се реагира, причинявайки закъснения, които биха намалили потенциалната ефективност на кожата при реални задачи. Екип от инженери от Университета в Глазгоу измислиха нов прототип "е-кожа", който според тях е голям напредък в областта на чувствителната на допир роботика.

Премахването на големия обем от данни и ускоряването на обработката им ще доведе до създаване на нови протези. Учените обаче смятат, че направата на роботи, които да усещат болка е доста важно. Така те ще са по-сходни с хората и ще могат да общуват с нас по-пълноценно, когато бъде постигнат напредък в сферата на хуманоидните роботи.

Изследването е публикувано в Science Robotics.