Влиянието на научнофантастическия роман на Жул Верн "20 000 левги под водата" е толкова силно, че подводницата е кръстена 'Наутилус".

Идеята за бойната употреба на подводници, първоначално изразена от Леонардо да Винчи, е популяризирана в романа на Жюл Верн "20 000 левги под морето", написан през 1870 година.

Романът описва подводницата "Наутилус", която опустошава и унищожава корабите на повърхността, използвайки метален "бивник", разположен на носа на лодката. В романа не се говори за прототипи на торпеда или друго оръжие.

За първи път работещ модел на подводница е създаден през 1620 г. за краля на Англия Джеймс от холандския инженер Корнелиус ван Дребелбел - гребна подводница е построена и успешно изпитана в Темза в Лондон.

В Русия опитите да се построи подводница са предприети при Петър Велики. По време на Първата световна война се появяват подводници с дизелов двигател за движение по повърхността и електрически за движение под вода. Генераторът е свързан с дизелов двигател, който произвеждал електричество за зареждане на батериите.

Ускореното развитие на подводния флот по време на Първата световна война води до това, че подводниците станаха страховито оръжие. Общо по време на втората световна война 600 подводници на воюващите държави потопяват 55 големи бойни кораба (бойни кораби и крайцери), 105 разрушители, 33 подводници.

На 21 януари 1954 г. първата в света атомна подводница излиза от корабостроителницата Гротон в щата Кънектикът в присъствието на американския президент Айзенхауер. Осем месеца по-късно "Наутилус" е приета на въоръжение от американския флот.

Тя е с дължина 97 метра и ширина от 8,2 метра и има водоизместимост от 4092 тона. По онова време тя има способност да издържа рекордно време под вода, без да изплава и показа най-голяма скорост под водата - до 20 възела.

Вижте как изглежда ядрената подводница Наутилус >> >> >>

Наутилус е и първата подводница, която преминава Северния полюс под арктическия лед на 3 август 1958 година.

Днес пет държави - Русия, Китай, САЩ, Обединеното кралство и Франция - използват повече от сто атомни подводници. А първопроходецът "Наутилус" ("Nautilus") стои в Гротон на мемориалния кей на военния музей.