Първата партида 2500 бройки от новия автомат АК-12 вече е на въоръжение в руската армия, заменяйки АК-74, който от своя страна е заменил преди около половин век АК-47. Процесът на цялостното превъоръжаване обаче ще е доста бавен и много поделения ще запазят своите варианти на автомат "Калашников", предава военният канал "Звезда".

АК-12 ще навлезе най-напред в елитните части, като автоматът се отличава със своя нисък откат и лесна контролируемост при автоматична стрелба. Това превръща новия "Калашник" в изключително точна и прецизна карабина.

Вижте как изглежда АК-12 >> >> >>

Разработката на АК-12 може да се проследи още от 2010 година, като проектът няколко пъти е бил изоставян и подобряван. Любопитен факт е, че разработката се е финансирала почти изцяло с парите, които концернът "Калашников" е правел на цивилния пазар в САЩ. Предишният президент на Америка, Барак Обама, наложи забрана за продажба на произведено в Русия оръжие в края на 2014 година.

Максималният обсег на АК-12 е увеличен от 600 на 800 метра спрямо АК-74, скорострелността е увеличена съвсем малко и вече е 700 изстрела в минута, вместо 650. Дребни промени са направени по конструкцията, като разглобяването на автомата е станало още по-лесно.

Благодарение на използваните нови полимери теглото е намалено с около 300 грама и с празен пълнител АК-12 тежи 3,5 килограма.

Новият "Калашник" използва 5.45х39 мм калибър, а в един пълнител се побират 30 патрона.

Освен Русия с новия "Калашник" ще се сдобие и Армения, която дори е подписала договор за производство на оръжието. Катар също е закупил неуточнено количество бройки през 2018 година.