Милиардерът Илон Мъск беше разкритикуван в китайските социални мрежи, след като два от неговите сателита за малко не са влезли в сблъсък с космическата станция на азиатската държава, предаде Франс прес.

Най-богатият човек в света, който бе избран и за личност на годината от сп. "Тайм", е много известен в Китай заради електрическите си коли Тесла. Но неговата компания за овладяване на космоса Спейс екс му спечели критики от страна на китайските интернет потребители.

Според документ, адресиран в началото на декември от Пекин до Бюрото по космически въпроси към ООН във Виена, китайската космическа станция Тянгун е трябвало на два пъти, през юли и през октомври, да извърши маневри с цел избягване на опасна среща със сателити на Спейс екс. Засега Спейс екс не е коментирал твърденията.

"Подгответе се за бойкот на Тесла", написа потребител в китайската социална мрежа Вейбо.

"Има нещо иронично в това, китайците купуват Тесла, дават пари на Мъск, за да пуска той сателити и да ги хвърля срещу китайската космическа станция", посочва друг потребител.

Китайският пазар е ключов за канадско-американския милиардер от южноафрикански произход. Тесла продава в Китай около четвърт от продукцията си и разполага със завод в Шанхай.

В космоса Спейс екс пък изстреля съзвездие от над 1500 сателита, наречено Старлинк. Те ще осъществяват интернет връзка в четирите краища на света.

Китай изстреля тази година основния модул на космическата си станция Тянгун (в превод Небесен дворец), чието изграждане трябва да приключи идната година. Два екипажа от по три астронавта бяха там от юни.