Идват роботи-убийци и може би никога няма да разберем решенията, които те ще вземат. За това алармира бившият американски генерал Стенли Маккристъл, който ръководеше коалиционните сили в Афганистан в продължение на две години, преди да разкритикува администрацията на президента Барак Обама и да бъде уволнен.

Той заяви пред Yahoo News, че всякакви забрани за роботи-убийци вече са обречени на провал. По думите му, предоставянето на все повече сила и възможности на изкуствения интелект може не само да помага на военните, но и да доведе до "ужасяващо" бъдеще.

Маккристъл обяснява, че това ужасяващо бъдеще е по-малко свързано с появата на агресивни машини и повече с факта, че изкуствения интелект, дори и в най-сложните си форма, все още е склонен да прави грешки.

"Вие сте създали технология, въвеждате алгоритми за нейното функциониране, а след това я включвате и ѝ се доверявате", коментира бившият генерал. "Това може да бъде доста плашещо, особено ако има потенциал за неизправност", добавя още той.

Това не е първият военен, който предупреждава за потенциалния субективизъм на машините и възможността те да вземат грешни решения, когато се касае за човешки животи. Все още обаче липсва ефективна регулация за роботите, използвани при военни действия.