Нова високотехнологична роботизирана ръка, която се свързва директно с мозъка, е тествана успешно, позволявайки на парализиран човек да “усеща”, пише The Guardian, цитиран от агенция Фокус.

Протезата, която е разработена от екип от университета “Джонс Хопкинс” в САЩ, е част от изследователски проект за високотехнологични протези, финансиран от Агенцията за изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA).

В определени мозъчни области на 28-годишния мъж, който е парализиран от над десет години след увреждане на гръбначния стълб, са вкарани електроди, свързани с изкуствената ръка.

Това му дава възможност както да контролира ръката с мисъл, така и да усеща с всеки един от пръстите й.

Сензорите в протезата засичат налягането, упражнено върху пръстите и генерират електрически сигнали, които възпроизвеждат усещане за докосване.

Без да вижда, мъжът е в състояние да определи кой от пръстите на ръката е докоснат с почти 100-процентова точност, посочват от DARPA.

При един от тестовете, вместо да натисне един пръст, екипът реши да натисне два, без да му казва”, казва програмният мениджър на Агенцията Джъстин Санчес.

Той попита шеговито, дали някой се опитва да му прави номера. Тогава разбрахме, че усещанията, които той възприема чрез роботизираната ръка са почти като естествените” добавя Санчес.

Контролът на протези с мисъл е обещаваща технология, но без обратна реакция към мозъка трудно може да се постигне изпълнение на точни движения.

Екипът се надява ръката и невротехнологиите, използвани в нея да предоставят на загубилите крайник хора не само напълно функционален заместител, но и нивото на контрол, което се постига с усещането за докосване.

Преди около година DARPA показа роботизирана ръка, наподобяваща възможно най-много истинския човешки крайник.


Сред другите разсекретени разработки на DARPA можем да открием:


Имплант, който връща паметта > > > >


Холографска система > > > >


Микрочип с честота на работа от 1 терахерц > > > >


Най-бързият робот в света > > > >


Експериментален самоуправляващ се хиперзвуков самолет > > > >


Организми, способни да тераформират Марс > > > >