Руската корпорация Роскосмос постави ултиматум на британските власти по повод насроченото за петък изстрелване на 36 британски комуникационни спътника OneWeb с ракета "Союз" от Байконур, съобщи Би Би Си.

Първоначално от Роскосмос обявиха, че няма да изстрелят спътниците на компанията, в която акционер е и британското правителство, докато не получат гаранции, че сателитите няма да се използват за военни цели.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че OneWeb разполага с два дни, за да предостави "правно ангажиращи" гаранции. От ъ засега няма коментар.

Британското правителство, което и без друго е под натиск да откаже изстрелването на спътниците заради войната в Украйна, съобщи, че продължава да обсъжда ситуацията с партньорите си в борда на директорите на компания OneWeb.

"Ако до 21 часа и 30 минути на 4 март не получим потвърждение, ракетата ще бъде изтеглена от стартовата площадка и спътниците ще бъдат върнати в сградата за сглобяване и тестване", каза Рогозин в интервю за руски телевизионен канал.

Според ТАСС, Рогозин е казал, че OneWeb са предплатили напълно задълженията си по договора с Роскосмос и сумата няма да бъде възстановена, съобщи Би Би Си.

От Роскосмос съобщиха по-късно в Туитър, че настояват британското правителство да излезе като акционер от OneWeb, за да изстреля Русия спътниците на 5 март.