За първи път африканска компания усвои цялостно производство на смартфони. На 7 октомври Mara Group започна производство в Руанда на моделите Mara X и Mara Z, предава Ню Йорк Таймс, цитиран от technews.bg.

На церемонията по откриването на фабриката край Кигали присъства президентът на страната Пол Кагаме, който обяви, че стартирането на производството на смартфони е част от програмата "Made in Ruanda" (Произведено в Руанда).

За разлика от България, в Руанда се произвеждат хардуерни компоненти и се сглобяват смартфони

Снимка: Mara Group

Според Ашиш Такар, ръководителя на Mara Group, африкански компании в момента сглобяват смартфони в Египет, Етиопия, Алжир и Южна Африка, но компонентите за устройствата идват от други страни. Заводът в Руанда е първият в Африка, в който смартфоните се сглобяват от компоненти, произведени в него, включително дънни платки.

Mara Group е инвестирала 50 милиона долара в проекта. Заводът може да произвежда до 10 хиляди смартфона на ден.

Президентът на Руанда Пол Кагаме разглежда телефонът

Снимка: Mara Group

Очаква се локалното производство да увеличи броя на собствениците на смартфони в Руанда. Това би трябвало да подобри достъпа на гражданите до публични и финансови услуги.

Бюджетният Mara X

Снимка: Mara Group

Моделът Mara X е оборудван с 5,5-инчов екран, четириядрен MT6739 процесор, 1 GB оперативна памет и 16 GB постоянна памет, батерия 3500 мАч, основна камера 13MP и предна камера за селфи с резолюция 5MP. Цената на това устройство е 130 долара.

По-върховият Mara Z

Снимка: Mara Group

Смартфонът Mara Z има 5,7-инчов дисплей, 3 GB RAM и 32 GB постоянна памет, а батерията е с капацитет 3075 мАч. Подобно на Mara X, това устройство работи с Android 8.1, а цената му е 190 долара.