Дъщерно дружество на руската космическа агенция Роскосмос предлага създаването на ядрена електроцентрала на Марс. Нейната цел ще бъде да захранва бъдещата руска база на Червената планета, съобщава държавната информационна агенция Sputnik.

Дружеството, наречено Arsenal Design Bureau, препоръчва използването на същите технологии, предназначени за концептуалния апарат "Зевс", чрез които да бъде изграден и ядреният реактор на повърхността на Марс. Масивният космически влекач "Зевс" е проектиран да използва електрическа задвижваща система с ядрено захранване, за да доставя полезни товари в цялата Слънчева система.

По-рано тази година генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин предположи, че "Зевс" може да посети и други планети, включително Юпитер, за да търси извънземен живот. Москва се надява да започне тестовите полети около 2030 година.

Иначе Руската космическа агенция наскоро обяви амбициозни планове за следващите десет години, включително изграждане на собствена космическа станция, различни мисии с екипаж и посещение на Луната. Сред идеите е дори създаването на лунна база в сътрудничество с Китай.