В рамките на военнотехническия форум "Армия 2021" беше представен нов всъдеход - ВПК "Стрела".

Вижте как изглежда новият руски всъдеход >> >> >>

Става дума за петметров автомобил с маса от 3,5 т, който технически се доближава до търговската линия на "Група ГАЗ". Обикновената версия на "Стрела" може да се конкурира с автомобилите на УАЗ на гражданския пазар и да стане основен транспорт за командващия състав на Въоръжените сили на Русия. В конструкцията е предвидена броня и създаване на защитена водоплаваща модификация, предава Russia Beyond.

По предварителни данни небронираният всъдеход "Стрела" е създаден с оригинална рама, но по агрегатите, детайлите на кабината и салона е унифициран с "Газель NEXT" и "Соболь NEXT", пише Motor.ru. Под капака има американо-китайски турбодизел Cummins ISF с обем от 2,8 литра и руска 6-скоростна механична предавка.

"Прототипът на "Стрела" е създаден от силите на Военнопромишлената компания (ВПК) и Младежкото конструкторско бюро (КБМ) към Московския държавен технически университет "Бауман". Бюрото е известно и с проекта си за роудстър "Крим".

Отпред "Стрела" има независимо пружинно окачване, задният мост е окачен на ресори. Товароподемността на петместната версия е 900 кг, но в бъдеще може да видим и дву- и четиривратни пикапи, както и късобазов всъдеход с други характеристики.

Подробната техническа информация за новата кола ще бъде публикувана след форума "Армия 2021", но основните параметри вероятно ще бъдат потвърдени в рамките на седмица.

Към момента не са ясни перспективите за серийното производство на "Стрела", макар да има политическа воля за създаването на нов руски всъдеход - през 2019 г. руският държавен глава Владимир Путин посъветва предприятията от руския ВПК да организират производство, конкурентоспособно на гражданския пазар.