Снимки на нов сръбски танк се появиха във форума MyCity Military. Смята се, че машината се разработва от компания DLS Specijalni sistemi d.o.o. Beograd, пише "Лента", цитирана от Russia Beyond.

Кадри на машината бяха публикувани още през май, но внимание на разработката се обръща едва сега. Характеристиките на перспективния танк са неизвестни, но по външността му можем да съдим за машината, на която е базиран. Така в корпуса се "вижда" съведската самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика". Ходовата част на 2С1 е основана на доработеното шаси на бронетранспортьора МТ-ЛБ. "Гвоздика" може да плава, да преодолява височини до 35 градуса и да развива скорост до 60 км/час на шосе.

В сръбската разработка мястото на купола на гаубицата се заема от нов боен модул. Съдейки по характерната дулна спирачка, основното оръдие на танка е модернизаното 100-мм съветско оръдие МТ-12. То може да използва снаряди с управляеми ракети.

Масата на САУ 2С1 е 15,7 т, което позволява танкът да се отнесе към леките машини. Противотанковото оръдие позволява на перспективната машина да се бори с танкове и лека бронирана техника.