Американската армия тества безпилотни роботи, способни да унищожават вражески бронирани превозни средства, по-специално руските танкове Т-72. Новите бойни машини идентифицират врага напълно самостоятелно, без достъп до интернет, ползвайки бордовия изкуствен интелект, предава technews.bg.

Вижте как изглежда роботът против танкове и Т-72 >> >> >>

Тестовете се извършват на военен полигон в американската пустиня Юма, който е изграден в рамките на нов проект, известен като Project Convergence, съобщи специализираното издание Breaking Defence. По време на изпитанията е отработено взаимодействието на няколко бойни единици и е обучавана системата за разпознаване на целите.

В проекта са привлечени специалисти по роботи от университета Карнеги Мелън, разкрива бригаден генерал Ричард Рос Кофман. За 8 месеца те са създали система, която позволява на машината да се ориентира в пространството с помощта на видеокамери и да обработва входящата информация с технологии за компютърно зрение, тъй като лидарите не могат да се използват в битка - лазерните лъчи ще открият робота и ще го унищожат.

Освен това роботите, наречени Origin, са снабдени с изкуствен интелект, който позволява на няколко машини да работят заедно. Едната от тях извършва разузнаване с помощта на дрон, след което роботът се премества в безопасна зона, покривана до този момент от разузнавача, и така техниката сменя ролите си. Вградените алгоритми за автоматично разпознаване на цели (ATR) позволяват на машината да идентифицира вражеското оборудване в полезрението си и след потвърждение от оператор да го унищожи.

Обучението на изкуствения интелект да открива разликите между военното оборудване на собствената армия и вражеското представлява особена трудност, споделя Ричард Рос Кофман.

По-специално, роботите Project Convergence са в състояние да различават руския T-72 от американския M1 Abrams и пикап Toyota от същия, но с инсталирани отзад оръжия. За целта изкуственият интелект е обучаван с над 3,5 милиона изображения на различно военно оборудване.

Отличителна черта на новите бойни роботи е, че не се нуждаят от постоянна интернет връзка за прехвърляне на данни от камерите към отдалечен сървър. Всички изображения се обработват директно на борда на оборудването, което му позволява да работи автономно, без да натоварва ненужно комуникационната инфраструктура.

Все още не е ясно кога бойните роботи, изготвяни в рамките на Project Convergence, ще влязат на въоръжение в армията на САЩ.