Военноморските сили на САЩ тестват дрон с революционно нов дизайн, който ще може да каца и излита вертикално, правейки употребата му изключително лесна.

Дронът V-Bat, наскоро завърши изпитанията си над Атлантическия океан. Той може да остане във въздуха в продължение на осем часа, като има необходимата техника за видео и радарно наблюдение, както и помагане за лазерно и GPS набелязване на цели.

Вижте как изглежда дронът V-Bat >> >> >>

"С тези основни етапи V-Bat демонстрира всички ключови параметри на ефективността, които сме му задали преди две години", коментират разработчиците.

Докато някои безпилотни апарати изискват писти или катапулти и мрежи за изстрелване и прибиране, то V-Bat се нуждае от изключително малко пространство. В една от демонстрациите дронът дори успя да кацне на ремаркето на движещ се камион.

На първо време V-Bat ще се включи в операциите на Администрация за борба с наркотиците на САЩ. Възможностите на дрона обаче се вписват здраво във визията на Пентагона за бъдещите конфликти и войни.

"Мегаполисите ще бъдат епицентър на бъдещи бойни сценарии" смятат от Пентагона.

V-Bat лесно ще се внедри в тази обстановка, защото ще може да излита и каца от покрива на всеки блок. Информацията, която дронът ще дава, би позволила по-прецизните бомбардировки и по-добро разузнаване. Разходите по експлоатацията на V-Bat също са по-ниски в сравнение с сегашното поколение разузнавателни безпилотници.