Ако една мравка, която търси храна, се натъкне на пропаст, насекомото понякога сигнализира на други мравки, които образуват мост от телата си. Такова поведение вече е копирано при малък четирикрак робот, който някой ден може да вдъхнови по-добри машини за търсене и спасяване на хора.

Четириногите роботи определено имат някои предимства пред "колесните си колеги". Те по-лесно могат да се изкачват и да преодоляват препятствия, докато пресичат неравен терен. Дори роботите с крака обаче все още могат да бъдат спрени от дълбоки пропасти или препятствия, които са твърде стръмни, за да се изкачат.

Имайки предвид тези ограничения, екип от Университета на Нотр Дам създава на 3D принтер иновативни роботи, които могат да работят заедно, за да заобиколят подобни предизвикателства.

Всеки от тях е с дължина от 15 до 20 см и разполага с литиево-полимерна батерия, микропроцесор, монтирани отпред LED светлини, плюс един магнитен сензор за докосване отпред и друг отзад.

Когато се установи препятствие, се изпраща безжичен сигнал до други роботи в близост. След като тези роботи пристигнат, те използват своите магнитни сензори, за да свържат телата си заедно във верига.

По този начин те могат да образуват мост за пресичане на препятствия и пропасти.

Ръководителят на проекта професор Озкан-Айдин работи за подобряване на чувствителността и мощността на батерията на роботите. Скоро те ще станат по-способни и ще могат да пренасят товари. Очакванията са технологията да се окаже много полезна при провеждане на спасителни акции.