Робот с намръщени сини очи и севернокорейско знаме на гърдите обикаля класна стая в университет в Пхенян, съобщава "Ройтерс". Това не е сцена от холивудски филм, а част от желанието на изолираната страна да се включи в новата технологична надпревара. Целта на роботите е да развият уменията по математика и английски на учениците.

Вижте как изглеждат севернокорейските роботи >> >> >>

Кадрите, излъчени от севернокорейската държавна телевизия KRT, показват още робот с вграден в главата екран с усмихнато лице и друг, носещ син пластмасов костюм и очила с бели рамки

"Помагам в преподаването на образователни технологии, които подобряват интелигентността на децата", казва 80-сантиметровият робот с женски глас.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун настоява за реформа в образованието, която да стимулира технологичните и научни иновации. Ким Чен Ун заяви преди време, че страната му ще започне изследвания и разработка на изкуствен интелект (ИИ).

От 2019 година Пхенян има програма за развитие на ИИ.

Парк Кум Хи, професор в Пхенянския университет, заявява пред KRT, че първоначално разработването на образователните роботи е имало своите предизвикателства.

"Надграждането на интелигентността на този робот беше трудно за мен като човек, който специализира психология", каза Парк.

Наблюдатели отбелязват, че Северна Корея се стреми да внедрява по-нови технологии. Страната е заобиколила санкциите, сдобивайки се със швейцарски промишлени роботи. Контролът на светофарите в Пхенян също е поверен на дигитална система. Изолираната страна се възползва и от връзките си с Китай за развитието на някои високотехнологични сфери.