Илън Мъск може и да е любимец на феновете на космоса, но напоследък той е и обект на критики от някои от тях. Става въпрос за любителите астрономи, според които неговата нова кохорта сателити Starlink се вижда прекалено ярко в нощното небе и ще пречи на наблюдението на космоса.

До момента са изстреляни десетки Starlink спътника в ниска околоземна орбита и предстои в бъдеще в космоса да бъдат изведени хиляди такива апарати. И те безспорно светят много ярко, както вече имаха възможност да се убедят и софиянци при преминаването на сателитите над столицата ни.

За да компенсира този негативен ефект, Мъск възнамерява да изстреля в орбита нови космически обсерватории, които да спомогнат на астрономическата общност да наблюдава по-ефективно космоса. Той сподели идеята си в реч пред Националната академия на науките, инженерството и медицината на САЩ.

Предложението безспорно звучи добре за астрономическата общност. То обаче не променя факта, че неговата флотилия сателити на първо време ще пречи на любителите астрономи, които искат да изследват космоса със своите собствени телескопи от задния си двор.