Компанията SpaceX ще изстреля нов кораб "Дракон" за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ.

Екипажът ще се отправи към МКС от космическия център Кенеди в щата Флорида на 30 октомври.

"Наистина е вълнуващо да представим "Дракон" в нашия флот", заяви Сара Уокър от SpaceX на пресконференция в Хюстън. Тя разкри още, че компанията на Илон Мъск работи и по още един космически кораб, който трябва да бъде готов през пролетта.

В третата мисия на SpaceX ще участват трима астронавти от НАСА - Раджа Чари (44 г.), Томас Машбърн (61 г.) и Кайла Барън (34 г.), както и Матиас Маурер (51 г.) от Европейската космическа агенция. За Чари, Барън и Маурер това ще бъде първо пътуване до космоса. Мисията им ще продължи шест месеца.

Уокър обясни, че SpaceX не е направила сериозни промени по новата капсула, но е решен проблем в системата за изхвърляне на отпадъци. "Направихме малко подобрение в дизайна ... за да направим системата още по-стабилна за многократно използване на тези превозни средства", заяви тя на пресконференцията, без да съобщава повече подробности.