SpaceX създаде свое военно подразделение, наречено Starshield. Първата задача на новото звено е да създаде "защитена сателитна мрежа за правителствени организации и да подкрепи усилията за национална сигурност".

Сайтът на Starshield споменава, че докато съществуващият проект Starlink е предназначен за търговски потребители, Starshield е за правителства.

Компанията обеща на новите си "потребители" още достъп до сателити за наблюдение на Земята и специализирани мисии по изпращане на полезни товари на ниска околоземна орбита.

SpaceX каза, че Starshield ще бъде дори по-сигурен от съществуващото криптиране от край до край, използвано от съществуващите сателити Starlink, и ще има способността да обработва класифицирани криптографски криптирани данни.

SpaceX рекламира съществуващата си работа с Министерството на отбраната на САЩ. Армиите на съюзниците на Вашингтон може да се възползват от новото военно звено на компанията на Илон Мъск. Именно Пентагонът ще остане най-големия клиент на Starshield.

От няколко години SpaceX изстрелва товари на Пентагона - различни наблюдателни, телекомуникационни или GPS сателити. Новото военно звено на компанията обаче ще позволи по-тясно сътрудничество.

SpaceX иска официално да се потопи в изключително доходоносния бизнес с военни изпълнители. Със Starshield компанията би улеснила участието си на различни търгове, получаването на грантове и осъществяването на много доходоносни експериментални мисии. Печалбата от всички тях се измерва в милиарди долари.