Astra изпрати три спътника в орбита, след успешно изстрелване от стартова площадка в Аляска.

Ракетата-носител на Astra излетя от комплекса на тихоокеанския космодрум на остров Кодиак в Аляска.

Вижте как изглежда ракетата на Astra >> >> >>

Само преди месец компанията претърпя неуспешно изстрелване от Аляска.

Astra има големи амбиции, като цели до 2025 г. да осъществява по едно изстрелване на ден и да разположи хиляди спътници за телекомуникационна мегасъзвездие в орбита.

Изстреляната ракета е с 12-метрова височина. И двете степени на ракетата изразходват смес от керосин и течен кислород. Ракетният двигател Delphin се захранва от електрически помпи, а тягата му е 28.9 килонютона. За сравнение новият двигател на SpaceX, наречен Rapor, има максимална тяга от 2200 килонютона и минимална от 880 kN.

Въпреки това между SpaceX и Astra няма място за сравнение. Малката компания се е прицелила в сегмента на изстрелване на малки спътници с тегло между 50 и 150 килограма. Този сектор става все по-обещаващ, а цените могат да паднат под милион за изведен сателит в орбита.

Другият впечатлява факт се крие в това, че Astra е съставена от няколко човека, като един старт може да се осъществи от екип съставен от по-малко от 10 души. Компанията се старае да получи грант от Пентагона, който също е заинтересован от извеждането на малки сателити и обекти в орбита по най-евтиния начин.