Webit.Festival Europe 2019 започна с традиционната бляскава церемония за откриване. По време на двудневната програма на събитието се очакват над 15 000 посетители от 120 държави.

Те ще имат възможността да видят 450 лектори, 1500 избрани стартъпи, 500 инвеститори, 500 акредитирани представители на медиите и над 300 изложители. Това прави Webit.Festival Europe най-голямото дигитално и технологично събитие в Европа.

Вижте снимки от откриването на Webit >> >> >>

В София ще говорят някои от най-големите експерти и директори в компании, като IBM, Airbus Defence & Space, VISA, Amazon, McAfee и други.

Откриването на Webit в НДК

Снимка: БТА

Посетителите ще могат да видят най-новите роботи в света, летящи хора, летящи таксита и мотори, киборги и много други иновативни технологични продукти.

В откриването на технологичният фестивал участва и президентът на България Румен Радев.

"Всички имаме уникалния шанс заедно да погледнем в бъдещето", каза президентът Румен Радев на откриването на Webit.Festival в НДК.

По думите му само за едно десетилетие Webit се превърна от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии. Затова за българите подобно събитие е повод за гордост, защото София се налага като дигитална столица и България се утвърждава все повече като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании. Освен това Webit е доказва, че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а има такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще.

Президентът Румен Радев на откриването на Webit

Снимка: БТА

Румен Радев призова гостите на фестивала да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

"Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев. Според него това е една от големите заслуги на Webit - да събира на едно място всички хора, от които зависи този сложен процес.

София се утвърди като дигитална столица на новите пазари, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Webit.Festival в НДК. По думите й този фестивал се е утвърдил като събитието, което събира в българската столица изследователи, предприемачи, инвеститори и много компании в дигиталния сектор от цял свят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Webit

Снимка: БТА

"София е успешен град и никога не съм била по-уверена в това, защото съм на тази сцена и виждам енергията, волята и мотивацията да бъдете най-добрите и да направите най-доброто", заяви Йорданка Фандъкова. Според нея София е показала, че е дом на една активна световна общност, чийто идеи и енергия движат целия свят напред.