Руската осведомителна агенция ТАСС ще открие свое кореспондентско бюро на борда на Международната космическа станция, съобщиха от медията. Първият кореспондент в космоса ще бъде космонавтът и герой на Русия Александър Мисуркин, предава БНР.

Меморандумът за съвместния проект беше подписан днес от генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов и от ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.  

Михайлов подчерта, че ТАСС винаги се стреми да бъде там, където се раждат новините.  

"Преди се ограничавахме до нашата планета: присъстваме във всички региони на Русия и в повече от 60 страни по света. Сега се замислихме, че предмет на нашата информационна експанзия може да стане Космосът", посочи генералният директор на медията.

Дмитрий Рогозин допълни, че откриването на кореспондентското бюро на ТАСС на Международната космическа станция ще спомогне за популяризирането на руската космонавтика.

Първият космически кореспондент Александър Мисуркин ще замине за работното си място на борда на пилотирания космически кораб "Союз МС-20" на 8 декември в компанията на двама японски бизнесмени. Преди това заместник-началникът на Центъра за подготовка на космонавтите "Юрий Гагарин" ОлегКононенкоще му връчи удостоверение за специален кореспондент на ТАСС.