Роденият в Русия Павел Дуров, създател на приложението за съобщения Telegram, заяви на украинските потребители, че техните данни са в безопасност и няма да ги споделя с други страни при никакви обстоятелства.

В публикация в Telegram живеещият в Дубай милиардер написа, че "правото на поверителност на потребителите е свещено - сега повече от всякога." Дуров винаги се е изказвал като абсолютен поддръжник на свободата на словото.

Именно несъгласие с предоставяне на данни от най-голямата социална мрежа в Русия на ФСБ го принуждава да напусне родната си страна и да продаде бизнеса си там.

Telegram разкрива, че всичко, съхранявано в неговия облак, е сигурно криптирано. Макар всичките данни да са защитени, само част от функциите използват криптиране от край до край.

Така наречените тайни чатове, гласови разговори и видео разговори са криптирани от край до край в Telegram, така че не могат да бъдат прочетени от компанията.

Но на теория Telegram може да има достъп до друго криптирано съдържание, съхранявано на сървърите.

Данните разкриват, че от началото на войната в Украйна, потребителите на Telegram са нараснали значително, преминавайки границата от половин милиард души. Причината е, че приложението се превърна в основен източник на информация, а цензурата е съществено по-малко спрямо Facebook, YouTube и Twitter.