Лаптопът е задължителен помощник в ежедневието на съвременния човек, било то в личностен или в професионален аспект. Но даваме ли си сметка кои са компонентите, от които е изграден и доколко всеки един от тях е ключов за правилната и безпроблемната работа на устройството в дългосрочен план? Ако трябва да сме честни, няма маловажен елемент от конструкцията му, така че всеки заслужава нашето индивидуално внимание, като днешният фокус пада върху спецификите и функционалностите на батериите за лаптопи.

Защо е важно да сте наясно със състоянието на вашата батерия?

Животът на батерията е ключова характеристика на лаптопите, която е предпоставка за нашата цялостна удовлетвореност като потребители, както и за удобството при употребата им. Всички сме наясно с печалната тенденция издръжливостта на батериите да намалява в хода на годините. Съществува реалната вероятност в един момент батерията да се окаже напълно неспособна да захрани устройството, което го обрича на нерадостното битие да работи единствено с включен в електропреносната мрежа кабел. Този факт, освен че ни ограничава и ни прави зависими, силно затруднява планирането на каквито и да е дейности с лаптоп извън дома или офиса.

Може ли да го проверим със софтуер?

За щастие, науката и технологиите са се погрижили и за това малко неудобство и то по доста интелигентен начин. Съществуват специализирани софтуери, които ще ви помогнат да диагностицирате състоянието на вашата батерия за лаптоп, което може да се окаже решаващ фактор за крайния избор дали да купите ново устройство, както и да оптимизирате състоянието на текущото. Кои обаче са най-ефективните сред тях?

Топ 5 софтуера за тестване на лаптоп батерии

  • BatteryLifeExtender

Изключително добра алтернатива за притежателите на Samsung, която ще помогне за удължаване живота на батерията чрез намаляване нуждите от захранване, пестене на енергия, предпазване от презареждане и други.

  • BatteryMon

Инструментът дава графична информация в реално време за капацитета на батерията и нейния разряд, а онагледяването на данните е просто и разбираемо. Софтуерът е подходящ за събиране на исторически и статистически данни в хода на живота на лаптопа, като е добре да се инсталира още, докато устройството е ново.

  • Notebook BatteryInfo

Приложението е безплатно и изключително леко. Отново дава графична визуализация на състоянието на батерията, локализирана в лентата на задачите. Недостатък е, че е съвместимо само с по-стари версии на Windows като XP, което го прави трудно приложимо в съвременността, но пък феновете на тази операционна система, макар и малобройни, също са подсигурени.

  • PowerPanel Personal Edition

Инструмент, който по традиция е включен в много разработки на CyberPower UPS и ни дава информация за използването на UPS, както и допринася за неговото контролиране. Софтуерът е изключително независим, като повечето от протичащите процеси, свързани с балансираната работа на компютъра и периферните устройства, са абсолютно автоматичи и не изискват никакво усилие от наша страна.

  • Battery Bar

Интерфейсът му е под формата на допълнителна лента на екрана, която дава бърз достъп до данни за състоянието на най-важните параметри на батерията. Такива са общото износване до момента, оставащият капацитет и други. Има безплатна и платена версия, като и двете са добър вариант за следене на батерията.