През 70-те и 80-те години на миналия век стелт технологията все още е в началния си стадий на развитие. САЩ обаче са разбрали нейната важност и инвестират милиарди в строго секретни програми. Парите за тях често не идват от бюджета, поради което е много трудно да се намери каквато и да е информация за тях. Малко известен е факта, че преди Америка да създаде страховития стелт бомбардировач В-2 е било необходимо създаването на технологичен демонстратор.

Проектът Tacit Blue стартира през 1976 година. Освен направата на по-голям стелт самолет, той цели и разработката на специален радар, който е труден за откриване от противника.

Вижте как изглежда Tacit Blue >> >> >>

Наричан "Белия кит" или "Автобус за извънземни", самолетът е първият стелт имащ обли повърхности. Концепцията се оказва успешна и по-късно е приложена при В-2. Въпреки заоблените форми по корпуса, краищата му са остри и "ръбати" - нещо, което се запазва като практика и до днес.

Друга иновация разработена в проекта била за прикриването на топлината от изгорелите газове на самолета.

"Автобусът за извънземни" прави първият си полет през 1982 година от небезизвестната "Зона 51" в Невада. Първият полет на стелт бомбардировача В-2 се реализира през 1989 година. И макар бомбардировачът да придобива известност, съществуването на технологичния демонстратор Tacit Blue става публично достояние чак през 1996 г.

Любопитно е, че участниците в проекта трябвало да минават проверка през детектор на лъжата всяка седмица, а мерките за секретност били не просто строги, а направо футуристични за 70-те и 80-те години на миналия век. Сензори за пръстови отпечатъци на цялата ръка, тайни агенти наблюдаващи процеса и подставени лица, тестващи сигурността - всичко било като от шпионски роман. Всъщност дори членовете на конгреса не били информирани за тайните военни разработки на самолетната стелт технология.

Крайният резултат обаче си заслужавал. В продължение на почти 40 години САЩ бяха единствената държава, разполагаща с невидими самолети. Днес Китай и Русия също имат стлет самолети, но в много по-малки бройки от американците.