Google е информирал своите бизнес партньори в Турция, че не може да работи с тях по новите Android смартфони, които ще бъдат пуснати в страната. Причината за това е, че местният Съвет по конкуренцията смята за неприемливи промените, направени от Google в договорите с партньорите, предава technews.bg.

През септември 2018 г. турският орган по въпросите на конкуренцията глоби Google с 93 милиона лири (17,4 милиона долара) за нарушения на закона при продажбите на софтуер за мобилни устройства. На компанията беше даден срок от шест месеца, за да направи промени в договорите, които да възстановят конкуренцията, отбелязва CDR Info.

Турският регулатор поиска от Google да промени всички споразумения за разпространение на софтуер, така че потребителите да могат да избират различни търсачки в мобилната операционна система Android. Според източника, искането е повдигнато от търсещата машина Yandex.

Google направи промени в договорите с партньорите, но на 7 ноември Съветът по конкуренцията реши, че те са неадекватни на изискванията, тъй като все още не осигуряват избор на търсачка по подразбиране.

"Информирахме нашите бизнес партньори, че няма да можем да работим с тях по новите телефони с Android, които ще излязат на турския пазар", се казва в изявление на Google.

Потребителите ще могат да купуват съществуващи модели устройства и да ги използват нормално заедно с приложенията. Други услуги на Google няма да бъдат засегнати, казват от компанията с уточнението, че работят с регулатора за разрешаване на проблема.