Летящата кола на Uber ще бъде разкрита днес на конференцията "Elevate" в Лос Анджелис, но някои кадри, изтекли в интернет, вече загатнаха как ще изглежда иновативният автомобил.

Електрическото въздушно такси на Uber е проектирано да лети на височина от 300 до 600 метра. От компанията се надяват да пуснат возилото до 2023 г. Дизайнът на въздушното такси, който по-скоро наподобява дрон, отколкото хеликоптер, отразява стремежа на развойния екип летящата кола да се приземява и да излита тихо и плавно. Идеята им е тя да "прескача" от площадка на площадка, превозвайки пътници из "гъстата" градска среда.

Uber вижда своята система за въздушен превоз като средство, чрез което може да се облекчи градският трафик. "Искаме да създадем мрежа от тези превозни средства, така че обикновените хора да могат да вземат летящи таксита за по-дълги разстояния, когато искат да избегнат трафика", каза изпълнителният директор на Uber Дара Хосрошахи пред CBS News. Надеждата е това да става на достъпни цени.

Проектирано да обслужва до 200 кацания и излитания на час, въздушното такси на Uber първоначално ще бъде пилотирано от хора. В по-дългосрочен план летящата кола трябва да стане автономна.

Наред с техническите предизвикателства при самото превозно средство, под въпрос остава и инфраструктурата за зареждане на летящите коли - такава все още не съществува. По същия начин няма и установени регулации за този вид превозни средства. Това кара някои експерти прогнозират, че предизвикателствата в крайна сметка ще се окажат непреодолими.

Но Uber и редица други компании, разработващи таксита, едва ли лесно ще се откажат от плановете си да направят летящите коли достъпни за обществеността.