Група учени допускат, че най-известният род хищни динозаври - тиранозавър, е имал три вида, а не само един - Ти рекс, съобщи Ройтерс. Хипотезата им се основава на различията в зъбите и бедрените кости сред откритите фосили на тиранозаври.

Тиранозавър рекс е единственият вид тиранозавър, признат досега от 1905 г., когато динозавърът е описан за първи път.

Трима изследователи под ръководството на независимия палеонтолог и палеоартист Грегъри Пол от Балтимор обявиха, че различията, които забелязали при изследване на над тридесет вкаменелости на тиранозаври, дават основание за признаването на още два вида - тиранозавър император и тиранозавър реджина (кралица).

Тиранозаврите обитавали западните райони на Северна Америка през периода креда, преди астероид да порази полуостров Юкатан преди 66 милиона години и да унищожи динозаврите.

Пол и колегите му изтъкват различията в плътността на бедрените кости и различен брой зъби на долната челюст сред изследваните фосили.

Според Пол твърдението на екипа ще бъде спорно заради "харизматичния статут на Ти рекс, но от друга страна изследването не би привлякло иначе толкова внимание".

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Еволушънъри байолъджи".

Пол е прав, някои палеонтолози, които не са участвали в изследването, не са съгласни със заключенията.

"Според мен тези различия са минимални и не са показателни за биологично разделение на отделен вид, който да се дефинира въз основа на ясни, отчетливи, състоятелни различия", каза палеонтологът от университета на Единбург Стийв Брусат.