Оказва се, че не всички планети са сферични като Земята. Екип на Европейската космическа агенция (ЕКА) е открил екзопланета, оформена като топка за ръгби.

Обектът се намира в съзвездието Херкулес, според публикация в блога на агенцията. Наречена WASP-103b, планетата изглежда е деформирана поради огромни приливни сили, причинени от нейната звезда-домакин.

Подобно на това как гравитацията на Луната привлича Земята, звездата домакин на WASP-103b е толкова близо, че упражнява зашеметяваща приливна сила върху нея. Вероятно затова космическото тяло е придобило форма на топка за ръгби.

Любопитен факт е, че това е първият път, когато подобна деформация е открита в екзопланета. Откритието е направено от космическия телескоп CHEOPS на ЕКА.

"Невероятно е, че CHEOPS е успял да разкрие тази деформация", посочва Жак Ласкар от Френския национален център за научни изследвания и съавтор на статия за откритието в списание Astronomy & Astrophysics. "Това е първият път, когато се прави подобен анализ и можем да се надяваме, че наблюдението за по-дълъг интервал от време ще помогне за по-добро познаване на вътрешната структура на планетата", добавя той.