Министерството на образованието на Ню Йорк забрани употребата на ChatGPT във всички училища. Сайтът на чатбота е блокиран във всички мрежи и устройства на училищата. Според министерството учениците злоупотребяват с технологията и я ползват за подсказване и преписване по време на изпити.

"Въпреки че инструментът може да е в състояние да предостави бързи и лесни отговори на въпроси, той не изгражда умения за критично мислене и решаване на проблеми, които са от съществено значение за академичния успех и успеха през целия живот", каза говорител на министерството пред новинарски сайт Chalkbeat.

Решението на отдела на Ню Йорк може да бъде потенциално важно, тъй като преподаватели и творци по целия свят обмислят последиците от технологията.

Децата обаче едва ли ще се уплашат от забраната. По-хитрите ученици винаги ще намерят начин да се възползват от новите технологии за преписване. Използването на VPN би могло да ограничи ефекта на забраната.

Единственият сигурен начин остава събирането на всички устройства преди изпит и проверката от квестори, която да гарантира, че никой не преписва. Използването на устройства за заглушаване на сигнала също е опция.

Възможно е в бъдеще обаче някой да успее да инсталира офлайн версия на чатбота, която да му помага.