Видео от атака над руска петролна рафинерия в Новошахтинск предполага, че Украйна използва дронове от AliExpress за бойни мисии. Анализ на кадрите твърди, че комерсиалният безпилотник Skyeye 5000mm е преобразуван в "камикадзе".

Вижте как изглежда дронът >> >> >>

Според авиационният експерт Томъс Нюдик формата на дрона не отговаря на нито един от официално експлоатираните от Киев бойни безпилотници, но наподобява изключително много силуета на дрона Skyeye от AliExpress.

Томъс Нюдик е автор на 10 книги за бойна авиация и пише статии в базирания в Ню Йорк военен сайт War Zone. Експертът разкрива, че безпилотният боен арсенал на Киев включва турския Bayraktar TB2 и произвежданите локално PD-1, PD-2 и LELEKA-100. Нито един от тях няма форма, като тази на дрона от видеото на атаката.

Безпилотникът от китайския сайт за онлайн търговия има доста впечатляващи характеристики, а цената му е 14 844 лева. Доставката до Украйна излиза приблизително също толкова. Преобразуването му за изпълняване на военни мисии е повече от възможно.

Размахът на крилете е 5 метра, дължината е около 3 метра и половина, а теглото е 90 килограма. Конструкцията на дрона е от фибростъкло, а той може да носи до 45 килограма полезен товар. Максималната скорост е 150 км/ч.

С допълнителни резервоари за гориво дронът може да прекара 7 часа във въздуха, а полезният товар, който носи е до 20 кг.

За да осъществят атаката, въоръжените сили на Киев са модифицирали значително дрона. Най-сложната част е свързана с подобрение на електрониката, което да прави трудно заглушаването на сигнала към дрона.

Видеото показва, че дрон за 30 000 лева може да причини значителни щети. Тактиката за употреба на превърнати в "камикадзета" комерсиални безпилотници ще става все по-често използвана, коментират военните експерти. Според тях, тя е "евтино решение", когато целите са сравнително близо и свързани с лесно запалими материали, като петролни продукти и горива.