Първият японски модул за изследване на Луната успешно премина критичния етап от полета си, мисията продължава по план, съобщиха от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), цитирани от ТАСС.

Апаратът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), наречен "лунен снайпер", беше изстрелян на 7 септември от центъра Танегашима в Южна Япония.

"Телеметрията, получена от модула, показва, че функциите, необходими за поддържане на работата на апарата, са нормални. С това приключва критичният оперативен период", се казва в изявлението.

От ведомството отбелязват, че експертите са потвърдили нормалното функциониране на всички системи, които осигуряват работата на апарата, включително на двигателя, възможността за регулиране на позицията, производството на енергия от слънчевите панели, комуникацията със Земята.

Лунният модул ще остане в околоземна орбита още около 20 дни, за да извърши допълнителни проверки и да се подготви за навлизане в орбитата на Луната.

Апаратът с височина 2,4 м е предназначен за изучаване на кратерите и релефа на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за разпознаване на лица.

Модулът е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи, съдържащи се в скалите на лунната повърхност.

Ако мисията постигне целта си, то Япония ще стане петата страна в света, спуснала свой модул на повърхността на Луната. Досега това направиха СССР, САЩ, Китай и Индия.

През април т.г. японската компания "айСпейс" изстреля модула "Хакуто-Ар", който трябваше да бъде първият частно разработен космически апарат в света, кацнал на Луната. Комуникацията с него обаче беше изгубена и се предполага, че се разбил при допир с лунната повърхност.