Най-голямата китайска компания за изчисления в облак и електронна търговия Alibaba представи своя голям езиков модел от следващо поколение Tongyi Qianwen 2.0 на годишната си конференция в Ханджоу. Тази разработка на компанията трябва да ѝ помогне в стремежа ѝ да се изравни със световни технологични гиганти като Amazon и Microsoft.

Alibaba описва Tongyi Qianwen 2.0 като "значително подобрение на своя предшественик" Tongyi Qianwen, представен през април. "Новата платформа за изкуствен интелект демонстрира забележителни способности в разбирането на сложни езикови инструкции, писането на текстове, разсъждаването, запаметяването и избягването на халюцинации (измисляне на факти)", се казва в съобщение за пресата на компанията. Съобщава се, че Tongyi Qianwen 2.0 има стотици милиарди записа, което го прави един от най-мощните модели на ИИ в света по този показател.

Alibaba пусна и осем модела на ИИ за развлекателната, финансовата, здравната и правната индустрия. Китайската компания обяви и платформа за услуги за генеративен ИИ, която позволява на клиентите да създават свои собствени приложения за генеративен ИИ, обучени върху собствени набори от данни. Един от рисковете при използването на публично достъпни продукти на генеративния ИИ, като ChatGPT, Alibaba вижда във възможността трети страни и организации да получат достъп до техните данни. Alibaba, заедно с други доставчици на облачни услуги, предлага на компаниите инструменти за създаване на собствени генериращи продукти на ИИ, използващи техни собствени данни, които ще бъдат защитени от манипулиране като част от пакета услуги.

Припомняме, че месец по-рано конкурентът на Alibaba, китайският ИТ холдинг Tencent, представи свой собствен голям езиков модел Hunyuan с над 100 млрд. записа, който според разработчика превъзхожда модела GPT-4 на OpenAI при обработката на китайски език.