Евродепутатите настояха днес за пълна проверка на Фейсбук от страна на ЕС. Призивът залегна в резолюция, приета на сесията в Страсбург.

Държавите от ЕС трябва да разследват твърдения за политическа злоупотреба онлайн от страна на външни сили, се посочва в документа.

Според евродепутатите избирателните закони трябва да бъдат променени, за да отразяват цифровизацията.

Като последващо действие след скандала с "Фейсбук" и "Кембридж аналитика" евродепутатите призовават за цялостна проверка и за мерки срещу намесата в изборите. Те настояват "Фейсбук" да позволи на ЕС да извърши пълна проверка, за да оцени сигурността и защитата на данните на потребителите.

Според ЕП "Фейсбук" не само е нарушил доверието на гражданите, но и правото на ЕС. Те препоръчват "Фейсбук" да въведе значителни промени, за да спазва правото на ЕС в областта на защитата на личните данни.

Евродепутатите отбелязват, че данните, получени от "Кембридж аналитика", може да са били използвани неправомерно при референдума за напускането на ЕС от Великобритания и при президентските избори в САЩ през 2016 година. Те подчертават спешната необходимост от противодействие на всеки опит за подправяне на изборите в ЕС и от съобразяване на избирателните закони към новата цифрова среда.

ЕП предлага въвеждането на прозрачност и ограничения на разходите, спазване на сроковете за размисъл и еднакво отношение към кандидатите; по-ясно разграничаване на политическата употреба на онлайн реклами и кой стои зад тях; забрана на профилирането за изборни цели, в т.ч. използването на онлайн поведение, което може да разкрие политически предпочитания; социалните медии да обозначават съдържанието, споделено чрез ботове, да ускорят процеса на премахване на фалшиви профили и да работят с независими проверители на факти и с академичните среди; разследванията на предполагаема онлайн политическа злоупотреба от страна на външни сили трябва да бъдат извършени от държавите в ЕС с подкрепа от Евроюст.