Проучване на MarketWatch разкри, че три от най-големите технологични компании в САЩ са увеличили драстично разходите за лобизъм, които правят през 2019 година. Инвестициите, които осигуряват по-добър имидж на компаниите и прокарват техните политики в различни организации, са регламентирани в САЩ и компаниите докладват подобни разходи.

Това позволява да видим, че за лобизъм Facebook са отделили цели 16,7 милиона долара, с което записват огромен ръст спрямо миналата година. Причините вероятно са множеството скандали с изтичане на данни на потребители от социалната мрежа, изслушванията пред Конгреса и проблемите със сигурността като цяло, които нарушиха реномето на социалната мрежа.

Друг гигант като Amazon пък е изхарчил 16,1 милиона долара през 2019 година за лобистки бизнес стратегии, а Apple са отделили 7,4 милиона.

Компаниите далеч не са сами в тази практика, но другите харчат доста по-малко. Google да речем са свели тези разходи до 11,8 милиона, след като през 2018 година са изхарчили според официалните документи над 21,7 милиона за лобизъм.